ΚΑ: Τηλεόραση & Νέοι (Απαντήσεις)
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΚΑ: Τηλεόραση και Παιδιά
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ
Α. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η μεγάλη διάδοση της τηλεόρασης, καθιστά αναγκαία τη διερεύνηση των επιπτώσεών της στους νέους. Ερευνητικές μελέτες αναφέρουν το μεγάλο ποσοστό τηλεθέασης που υπάρχει ανάμεσα σε μαθητές, με αποτέλεσμα η παρουσία της τηλεόρασης να συνδέεται άμεσα με φαινόμενα παχυσαρκίας, που σχετίζονται με την απουσία κίνησης και με καταναλωτικές συνήθειες. Επίσης, μειώνει τη διάθεση για δημιουργικές δραστηριότητες και αυξάνει τις παιδικές φοβίες. Ταυτόχρονα, καταστρέφει τους κοινωνικούς δεσμούς ανάμεσα στην οικογένεια και ευθύνεται για τη μειωμένη σχολική απόδοση και την αδυναμία ανάγνωσης βιβλίων. Ιδιαίτερα, τονίζει ο αρθρογράφος, την υπερβολική έκθεση των παιδιών σε βίαιες σκηνές, γεγονός που επηρεάζει τα συναισθήματα συμπάθειας του παιδιού προς τους άλλους ανθρώπους και τα οδηγεί σε επιθετικές πράξεις. (Λέξεις 114)
Β1. ΧΣ: «Η τηλεόραση και οι επιδράσεις της σε παιδιά και εφήβους»
ΜΣ: «Τηλεόραση: μια διαρκής απειλή για τους νέους!»
Β2. Δομή παραγράφου:
ΘΠ: «Η τηλεόραση ... την κίνηση».
ΣΧ: «Η παρακολούθηση ... διαφήμισης»
ΠΚ: «Έχει επιβεβαιωθεί ... παχυσαρκίας»
Τρόποι ανάπτυξης:
- Αιτιολόγηση: εισάγεται με τον αιτιολογικό σύνδεσμο ‘αφού’ και αιτιολογεί την προηγούμενη πρόταση.
- Παράδειγμα: «κατά την παιδική και εφηβική ηλικία», που αναπτύσσει την ΘΠ.
- Αίτιο-αποτέλεσμα: «Ο αριθμός των ωρών ...» - αποτέλεσμα: «υπερβολικό πάχος ... κακή φυσική κατάσταση ... υψηλή χοληστερίνη».
- Αίτιο-αποτέλεσμα: «Η απομάκρυνση της τηλεόρασης ...» - αποτέλεσμα: «μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας».
Β3.
- συνυποδηλωτική: Η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.
- δηλωτική: Η αστυφιλία οδηγεί σε απομάκρυνση των ανθρώπων μεταξύ τους.
- συνυποδηλωτική: Στο Μεσαίωνα η Ιερή Εξέταση βασάνιζε σκληρά τους αιρετικούς.
- συνυποδηλωτική: Η μητέρα κάθε πρωί στρώνει τα κρεβάτια των παιδιών.
Β4. μελέτη = σπουδή, έρευνα, ανάγνωση
σχετιζόταν = συνδεόταν, εξαρτώταν, αφορούσε
τονίσουμε = εξάρουμε, σημειώσουμε, αναδείξουμε
δεξιότητες = ικανότητες, χάρες, προτερήματα
επιβλαβής = βλαβερός, επιζήμιος, καταστροφικός
Β5. κεντρικά ≠ περιφερειακά, απόκεντρα, απόμερα
ατομισμού ≠ αλληλεγγύης, ανθρωπισμού
αναστατώνει ≠ καθησυχάζει, ηρεμεί
σύντομες ≠ εκτενής, σχοινοτενείς, διεξοδικοί, εκτεταμένοι
ενοχοποιείται ≠ δικαιώνεται, αθωώνεται
Γ.
Αξιότιμε κ. Λυκειάρχα,
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Φίλοι συμμαθητές,
Πρόλογος: Εισαγωγή σχετικά με την επίδραση που ασκούν τα ΜΜΕ στην καθημερινή ζωή, και το ότι αυτή η επίδραση μπορεί να αποβεί αρνητική, εάν δε γίνεται σωστή χρήση αυτών των μέσων.
Μετάβαση: Οι επικρίσεις που έχει δεχτεί η τηλεόραση για τις αρνητικές της επιδράσεις κυρίως σε παιδιά και εφήβους, ως βασικό θέμα αυτής της ομιλίας.
Αρνητικές συνέπειες της τηλεόρασης για τα παιδιά της εφηβικής ηλικίας:
- Καταργεί κάθε έννοια ατομικότητας και προσωπικότητας και οδηγεί τους νέους στη μαζοποίηση και τον άκριτο μιμητισμό, καθώς συνθλίβει κάθε έννοια προσωπικότητας και ατομικής επιλογής.
- Μέσω της διαφήμισης επιβάλλει ένα καταναλωτικό τρόπο ζωής στον οποίο οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στον ανταγωνισμό και στη συσσώρευση υλικών αγαθών.
- Συχνά γίνεται όργανο μαζικής προπαγάνδας και να εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς μέσω της παραπληροφόρησης.
- Ευθύνεται για την παθητικοποίηση των νέων, καθώς για τη πτώση του πολιτιστικού επιπέδου τους επιπέδου (άγνοια της τέχνης, γλωσσική πενία, παραγκωνισμός της ανάγνωσης βιβλίων).
- Αποτρέπει τους νέους από κάθε προσπάθεια δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους.
- Συνδέεται με επιβαρυντικές για την υγεία, ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία, επιπτώσεις, όπως η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και τα προβλήματα όρασης.
- Καταστρέφει κάθε κοινωνικό δεσμό, αλλοτριώνει το άτομο από την οικογένεια και τον κοινωνικό του περίγυρο, οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση, καθώς πρόκειται για μια εξατομικευμένη μορφή ψυχαγωγίας.
- Η κατάχρηση της βίας στα τηλεοπτικά προγράμματα δημιουργεί ένα άτομο εγωπαθές, χωρίς ευαισθησία για τον συνάνθρωπό του και ενισχύει την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών προς τους συμμαθητές ή άτομα εκτός του σχολικού περιβάλλοντος.
Τρόποι με τους οποίους η τηλεόραση θα μπορούσε να γίνει ένα πολιτιστικό μέσο:
- Διαρκής έλεγχος της πολιτείας στο ηθικό και κοινωνικό περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων και παρέμβαση, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
- Κοινωνική ευαισθητοποίηση όλων των φορέων, ώστε η τηλεόραση να αναβαθμίσει το ηθικό και αισθητικό περιεχόμενο των προγραμμάτων της και να δώσει έμφαση σε εκπομπές που προάγουν τον πολιτισμό (ντοκιμαντέρ, τέχνη, εκπαιδευτικά προγράμματα).
- Οι νέοι πρέπει από την οικογένεια και το σχολείο να αποκτήσουν τα κατάλληλα ερεθίσματα και κριτήρια, ώστε να μπορούν να κάνουν επιλεκτική χρήση της τηλεόρασης και να μην πέφτουν θύματα της μαζικής κουλτούρας και του καταναλωτισμού.
- Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι γονείς που αφήνουν τους νέους χωρίς κατάλληλη καθοδήγηση και δεν ασκούν κανένα έλεγχο στο περιεχόμενο και τη διάρκεια της τηλεθέασης των παιδιών τους.
Επίλογος: Ολοκλήρωση της ομιλίας με τη διαπίστωση ότι είναι αναγκαία μια συνολική κοινωνική προσπάθεια να αναδειχτούν τα θετικά στοιχεία της τηλεόρασης και να αναδειχθεί ο τεράστιος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει προς την κατεύθυνση του πολιτισμού και της πνευματικής προόδου.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας σε αυτή την εκδήλωση
(λέξεις 433)